Stresszhelyzet? Nyugtasd a gondolataidat légzőgyakorlatokkal

A tiszta és nyugodt légzés számos előnyös hatással van a szervezetre. Amellett, hogy ezek képesek tisztítani a légutat és javítani a légzést, nyugtatják az idegeket, ezáltal segítenek megbirkózni a stresszes helyzetekkel. Kezeld jobban a húzósabb napokat néhány egyszerű, bárhol elvégezhető légzőgyakorlattal.

A légzőgyakorlat előtt

Még mielőtt belevágnál egy légzőgyakorlatba, néhány dolgot érdemes tudnod:

·       Fontos, hogy tiszta légúttal kezdj neki, hogy semmi se gátolja a levegő szabad áramlását – ebben a sóterápia a segítségedre lehet.

·       Lehetőleg minél frissebb levegőn végezzük a gyakorlatot.

·       Legyen körülöttünk csend, teremtsünk nyugodt környezetet, gondoskodjunk róla, hogy ne zavarjon minket semmi és senki.

·       Üres gyomorral kezdjünk bele.

·       Viseljünk laza öltözéket, a szoros öv, vagy nadrág gumi, a feszülő ruhadarabok kényelmetlen helyzetet biztosítanak, akadályozzák a levegő áramlását.

·       Helyezkedj el álló helyzetbe, húzd ki magad, legyen egyenes a tartásod, hogy a mellkasnak legyen elég tere az emelkedésre.

És most jöjjön néhány különbözőgyakorlat…

A 4-7-8-as légzőgyakorlat

Nyomd a nyelved hegyét a felső fogsorodhoz és tartsd ott a gyakorlat végéig. Csukd be a szád, vedd az orrodon a levegőt, miközben elszámolsz 4-ig. Tartsd vissza a levegőt, miközben folytatod a számolást. Mikor 7-hez érsz, fújd ki lassan a szádon keresztül a levegőt nyolc alatt. Ismételd meg a gyakorlatot, ahányszor csak szükséges.

Méregtelenítő légzés

A kulcsa az, hogy a belégzés legyen minél alaposabb, a kilégzés pedig lassú és elnyújtott. Az orron keresztül szívd tele levegővel az egész mellkasodat – nem erőltetve – , majd lassú tempóban,egyenletesen engedd ki azt a szádon keresztül. Két-három alkalommal ismételd meg egymás után, és ne csüggedj, ha a kilégzés nem meg még olyan lassan. Ha egyre többet gyakorlod, akár 100 másodpercnél is több időbe telhet majd a levegő kiengedése.

Teljes jógalégzés

A has, a lengőbordák területe és a mellkas is részt vesz benne. Alulról felfelé indulunk, először a hasba szívod a levegőt, majd azt egyre feljebb engeded, egészen a tüdődig. Kilégzéskor pedig ugyanígy: hastól tüdőig. Legyen a három szakasz jól elkülöníthető, de kösd össze egy légzéssel.

Váltott orrlyukas légzés

Ez a többihez képest kicsit bonyolultabb légzőgyakorlat, mert nem csak a lélegzetvételre kell koncentrálnod.Lassan és egyenletesen szívd és fújd a levegőt, d eközben figyelj oda az ujjváltásokra. Induláskor a jobb kezed hüvelykujjával fogd be a jobb orrlyukadat,miközben lélegezz be a balon, majd a gyűrűsujjaddal fogd be a bal orrlyukadat, fújd ki a levegőt a jobbon. Minden belégzés után cserélj orrlyukat.

Ezeket a légzőgyakorlatokat bármikor és bárhol bevetheted, csakúgy mint a DSI sóinhalátorait. A kis, ergonomikusan kialakított készülékek 100%-ban természetes parajdi sókristályokat tartalmaznak, és segítenek tisztítani a légutadat. Kérdésed van a sóterápiával kapcsolatban? Keress minket bizalommal!

Ki ne hagyja ezeket: