Ismerd meg a só 5 jótékony hatását!

Neked mi jut eszedbe először a sóról?

Chips? Hasábburgonya? Esetleg egy sós pogácsa?

A só sajnos sokan általában az egészségtelen táplálkozással és ételekkel kapcsolják össze, holott egy nagyon is egészséges ásványról van szó. Ez leginkább a negatív marketingnek köszönhető, ugyanis az emberiség hajlamos túlságosan sok sót bevinni a szervezetébe, amely már legtöbbször inkább káros, mint hasznos. (Ide ugye passzolna az a mondás, hogy jóból is megárt a sok.)

Azonban, ha ügyelsz arra, hogy ne fogyassz túl sokat belőle, akkor rengeteg pozitív hatást tapasztalhatsz. Ezek közül gyűjtöttük össze az 5 legfontosabbat.

Erősíti az immunrendszert

A só természetes immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással bír. Ülőfürdőként használva például valósággal magába szippantja a méreganyagokat, ezáltal megindul a test természetes tisztulási folyamata.

A másik hatékony módszer a só inhalálása. Ehhez forralj fel 1-2 liter vizet és adj hozzá legalább 20-30 gramm jó minőségű (például parajdi) sót. A vízgőz fölé hajolva teríts a fejedre törölközőt és legalább 15 percen keresztül lélegezd be a sós gőzt. Elsőre lehet, hogy kellemetlen lesz, de fokozatosan megnyugtatja az orr nyálkahártyádat és megtisztítja a légutakat.

Csillapíthatja a köhögést

A köhögés általában valamilyen légúti fertőzés miatt alakul ki, de lehet a háttérben akár asztma vagy allergia is. A só csillapíthatja az ingert, hiszen csökkenti a gyulladást és eltávolítja a kórokozókat.

Amennyiben valamilyen fertőzés következtében alakult ki a köhögés, az esetben felszakíthatja a váladékot. Így gyorsabban és hatékonyabban tud majd regenerálódni a szervezeted.

Segíthet a torokfájás leküzdésében

Van az a torokfájás, amin már semmi sem segít.

Ilyenkor a legjobb az, ha egy csésze pohár forró vízben elkeversz 2-3 teáskanál sót és gargalizálsz vele. (Vigyázz, hogy a víz ne égesse meg a szádat, de langyos se legyen, hiszen úgy nem annyira hatásos.)

A só ugyanis kivonja a folyadékot a szájüregből, miközben egyfajta védőréteget képez, ami nem engedi átjutni a vírusokat a nyálkahártyán. Ráadásul ehhez jön még a só már említett, gyulladáscsökkentő hatása is.

Segít megőrizni a száj higiéniáját

Ez a jótékony hatás azonban nem csak a garatban, de az ínyen is megmutatkozik. Ugyanakkor a fogkrémmel összekeverve hatékonyan eltávolítja a plakkokat és segít a baktériumok leküzdésében is.

Javíthatja az alvásminőségét

A só segít megőrizni a test természetes elektrolit-egyensúlyát. Az elektrolitok olyan ásványi anyagok, amelyek a testfolyadékban találhatóak és nélkülözhetetlenek a szív, az idegek és az izmok megfelelő működéséhez, hiszen elektromos töltéssel rendelkeznek.

A só annyi hasznos elektrolitot tartalmaz, amely szabályozza a hormonháztartást is, így javíthatja az alvás minőségét.

Fontos, hogy ez csak a jó minőségű sókkal (például himalájai, illetve parajdi) működik, hiszen a hagyományos, jódozott sók nem tartalmaznak annyi hasznos ásványi anyagot és nyomelemet, amely a szervezet számára szükséges.

Tapasztald meg te is a só jótékony hatásait és nézd meg a termékeinket!

Ki ne hagyja ezeket: