Így segíthet a sóterápia a COPD-n

A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség angol nyelvű, nemzetközi rövidítése. Ez a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével járó rendellenesség. A károsodás visszafordíthatatlan, a tüdő szerkezetének visszaállítására nincs lehetőség, akár halálos kimenetelű is lehet, így a prevencióra és a kezelésére nagy hangsúlyt érdemes fordítani.

Mi pontosan a COPD?

Ez a krónikus tüdőbetegség két tünetcsoport egyidejű jelenlétével járó gyulladásos kórfolyamat. Az egyik az idült hörghurut, amely során a hörgők beszűkülnek, ezáltal fokozott váladékképződés alakul ki. A másik a tüdőtágulás, a léghólyagok folyamatosan összeolvadása és pusztulása. Ezek következtében a tüdőben megnövekszik a ki nem lélegzett levegőmennyisége és úgynevezett levegőcsapdák alakulnak ki. A léghólyagok tágulnak,faluk feszülni kezd, majd megreped. Ez csökkenti a rájuk háruló nyomást,amelynek következtében csökken a tüdő effektív légzőfelülete.

Magyarországon több ezer ember él COPD-vel, amely megnehezíti a mindennapjaikat. Elsősorban a 40 évesnél idősebb dohányzóembereknél jelentkezik, de más krónikus betegségeknél is előfordul: kardiovaszkuláris problémák, cukorbetegség, csontritkulás.

Kialakulásának okai a dohányzáson felül lehetnek egyéb külső tényezők negatív hatásai: poros, szennyezett levegő,mérgező gázokkal telt levegőjű munkahely. A családi halmozódásban a genetikailag meghatározott hajlam szerepe is tetten érhető. Legfőbb tünete az egyre fokozódó és változó intenzitással súlyosbodó nehézlégzés,köhögés, köpetürítés.

Hogyan segíthet a sóterápia?

A COPD ugyan nem gyógyítható betegség, de a megfelelő terápiával a progresszió lassítható. A sóterápia a folyamatban levő bázis terápia részeként segíthet a COPD-s betegeken. A lerakódott, letapadt váladék oldásában játszhat szerepet, segíthet a könnyebb felköhögésben, így megkönnyíti a pangó váladék felszakadozását. Az exacerbációkszáma ezáltal csökkenhet.

Az is ismert tény, hogy NaCl-ra szüksége van a hörgő hámsejtjeinek, és az idült légúti betegségben – így COPD-ben is – szenvedő egyének váladékában alacsony ennek a koncentrációja. A belélegzett sókristályoknak baktericid és bakteriosztatikus hatása is valószínűsíthető, így csökkentheti a hörgőkben lévő baktériumok túlnövekedését.

Enyhítenéd a panaszaidat? A sóterápia egy folyamatban levő bázisterápia részeként nemcsak COPD, de allergia, asztma és hörghurut esetén is csökkenti a köhögési rohamokat, segítheti a váladék felszakadozását, nyugtatja a légutat. A DSI-k organikus parajdi sót tartalmaznak, így teljesen gyógyszermentes megoldást kínálnak. Sőt, akár megelőző jelleggel is használhatod a mindennapokban. A DSI inhalátor használatának megkezdése előtt feltétlenül konzultálj az orvosoddal, a terápiát pedig ajánlott kis dózisokkal kezdeni és naponta emelni a belégzések számát. 

Ki ne hagyja ezeket: