Hogyan kezeld a különböző allergiákat?

Tudtad, hogy a statisztikák alapján körülbelül minden második magyar ember küzd valamilyen típusú allergiával? Ráadásul az előrejelzés sem túl biztató, hiszen az életmód, a környezetszennyezés, a levegőben lévő szén-monoxid részecskék és a gyakori szmog miatt egyre több embert fog érinteni a jövőben is.

Ahhoz, hogy megtudd, milyen módon lehet elkerülni ezeket a reakciókat, a legjobb, ha először tisztázzuk azt, mi is az allergia és milyen megjelenési formái vannak.

Mi az az allergia?

Az allergia tulajdonképpen olyan hétköznapi anyagokra adott túlzott immunreakció, aminek nem kellene semmilyen választ kiváltani a szervezetből. Ennek tünetei különbözőek lehetnek, attól függően, hogy éppen mire allergiás az ember.

A leggyakoribb tesztelési forma a karcolásos módszer, úgynevezett Prick-teszt, amellyel a bőr allergénre adott válaszát vizsgálják. A másik elterjedt típus a vérteszt, ahol kis mennyiségű vért vesznek és ezt tesztelik az allergénekre.

Milyen típusú allergiák léteznek?

Előfordulásuk szerint sokféle különböző allergia létezik. Ezek közül a leggyakoribbak:

● Szénanátha: Jellemzően pollenekre, penészre adott túlzott immunreakció. Tüsszögéssel, váladékozással és köhögéssel jár, amit gyakran a szájpadlás viszketése is kísér.

● Ételallergia: A leggyakoribb a glutén-, illetve laktózérzékenység, de bármilyen ételre lehet allergiás az ember. Ez járhat alhasi panaszokkal, görcsökkel, bélrendszeri problémákkal, kiütésekkel, tüsszögéssel, de súlyosabb esetben fulladással, illetve szélsőséges esetben anafilaxiás sokkal is.

● Napallergia: A napallergiát leggyakrabban az UV-sugárzás okozza, ez a bőr felhólyagosodásával jár együtt.

● Gyógyszerallergia: Különböző gyógyszerekre, kémiai anyagokra adott válaszreakció.

● Keresztallergia: A keresztallergia két különböző anyagra adott immunválasz. Például, aki allergiás a mogyoróra, gyakran a kávéra is reagál.

Mi ezek közül most az allergiás náthával, azaz szénanáthával foglalkozunk.

A szénanátha kezelése

Tavasszal, virágzáskor a levegőben megnövekszik a pollenek koncentrációja, amely orrfolyást, tüsszögést, szem- és szájpadlásviszketést válthat ki. Ilyen esetekben, ha az allergén bekerül a tüdőbe, akkor nehézlégzést, sípolást, zihálást okozhat.

Az allergia kiválóan megelőzhető és kezelhető sóval, amely gyulladáscsökkentő hatású. A só már belégzéskor kifejti jótékony hatását, így nem kell órákat várni arra, hogy csökkenjenek a tünetek.

Szénanátha esetén jól alkalmazható az orr inhalátor, amely csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát, ezáltal megkönnyíti a légzést.

Amikor az allergén már a tüdőben van, érdemes a száj inhalátort használni, hiszen ez visszafogja a tüdő irritációját, ezáltal kevésbé lesz ingerlékeny az allergénekre. Így megkönnyíti a levegővételt és elmúlik a sípolás, zihálás is.

Összességében tehát nem kell beletörődnöd az állandó tüsszögésbe és orrfolyásba. Nézd meg termékeinket, amelyekkel hatékonyan kezelheted az allergiás reakciókat!

http://www.inhalodsi.eu/hun/termekek

Ki ne hagyja ezeket: