Hogyan előzheted meg a légúti betegségeket?

Tudtad, hogy manapság egyre több ember küzd különböző légúti megbetegedésekkel? Pedig sajnos így van.

A szakemberek szerint csak Magyarországon, körülbelül mintegy 600.000 ember küzd COPD-vel (ez egy olyan obstruktív tüdőbetegség, ami nehézlégzéssel, illetve zihálással jár). Továbbá több mint 250.000-en szenvednek asztmában.

Ahhoz, hogy megőrizhesd az egészségedet jó, ha ismered a COPD és az asztma legfőbb tüneteit.

Milyen tünetei vannak?

A légúti megbetegedések elsősorban azokat veszélyeztetik, akik nagyvárosban élnek és/vagy dohányoznak. A tüdő ugyanis rengeteg káros anyagnak van kitéve - köztük a kipufogógázoknak, dohányfüstnek, nem is beszélve a különböző kórokozókról.

 

Amennyiben tehát ezen tünetek valamelyikét észleled magadon, azonnal keresd fel a háziorvosod.

  • nehézlégzés, légszomj
  • véres köhögés, véres köpet
  • mellkasi és hátfájdalom
  • sport utáni zihálás, nehezebb légzés

 

Általánosságban véve tehát minden olyan esetben érdemes felkeresni az orvosodat, ami tartósabban fennáll vagy eltér a megszokottól.

A légúti betegségek megelőzése

A szakemberek nem győzik eléggé hangsúlyozni a prevenció, megelőzés fontosságát, hiszen sokkal nehezebb visszafordítani a folyamatot akkor, amikor a betegség már felütötte a fejét.

A következő, egyszerűen és könnyen alkalmazható tippekkel te is elejét veheted a légúti megbetegedéseknek.

Erősítsd meg az immunrendszered

A legyengült,gyulladásban lévő immunrendszert könnyebben fertőződik meg, éppen ezért elengedhetetlen a változatos, vitamindús étkezés. Mindezek mellett természetesen fogyassz C-vitamint is, étrendkiegészítő formájában, hiszen sajnos a zöldségek, gyümölcsök manapság már nem rendelkeznek elég magas vitamin- és ásványi anyag tartalommal.

Szokj le az aktív és a passzív dohányzásról

A dohányzás az egyik vezető ok a különböző tüdőbetegségek, például a COPD kialakulásában. Az aktív-és a passzív dohányzás egyaránt roncsolja a tüdőt, irritálja a hörgőket,ezáltal gyulladást idéz elő.

Ha dohányzol próbálj meg leszokni vagy mérsékelni a mennyiséget, amennyiben pedig valamelyik családtagod, netán a párod dohányzik, próbálj meg minél távolabb kerülni a cigifüsttől.

Kerüld a zárt tereket

A buszozás, zárt térben való utazás során a kórokozók gyorsan és hatékonyan fertőzhetik meg az embert -szinte egyik pillanatról a másikra. Így amennyiben lehet, kerüld ezeket a szituációkat és inkább sétálva közlekedj.

Persze van, amikor elkerülhetetlen, hogy tömegközlekedéssel utazz. Ilyen esetekben jó, ha van nálad egy hordozható sóinhalátor, amely buszozás vagy akár repülés közben is használható. A só ugyanis pillanatok alatt csökkenti a gyulladást és megtisztítja a légutakat.

 

Neked vannak bevált praktikáid? Oszd meg velünk!

 

Ki ne hagyja ezeket: