Enyhítsd az asztma kellemetlen tüneteit sóterápiával

Az évezredek óta sikeresen alkalmazott sóterápia ma már egyre inkább bevett szokás. Az ókori görögöktől ered, és hatékonyságát egyre többen tapasztalják meg. Számos esetben segíthet:

·       a torokfájás leküzdésében,

·       az alvás minőségének javításában,

·       a száj higiénéjének megőrzésében,

·       az immunrendszer erősítésében,

·       a köhögés csillapításban,

·       különböző allergiák tüneteinek enyhítésében,

·       asztmás megbetegedés kezelésekor.

Mi pontosan az asztma?

A légutak gyulladásos állapota okozta krónikus tüdőbetegség. Kialakulásáért a környezeti tényezők (szmog) és az életvitel (dohányzás, megerőltetett testmozgás) mellett vélhetőleg a genetikai érintettség is felelős. Két típusa ismert: allergiás asztma, amelyet allergének provokálnak, valamint terheléses asztma, amely tüneteit fizikai terhelés váltja ki. A kór a mindennapi életvitelt is befolyásolja.

Az asztmás roham hirtelen alakul ki.Ilyenkor a hörgőcskéket körbevevő izmok összehúzódnak, szűkítik a légutak átmérőjét, a hörgőcskék belső fala megduzzad, ezzel tovább szűkül. A hörgőcskék falában, nyálkahártyájában található sejtek sűrű nyákot termelnek, ami ugyancsak légáramlási akadályt képez. A levegő útja így akadályokba ütközik,nem áramlik szabadon.

A rohamok elkerülése végett javasolt az életmódváltás. Krónikus, tehát nem gyógyítható betegség, viszont jól kezelhető. Több eltérő típusa és súlyossági foka létezik.

Hogyan segíthet a sóterápia asztma esetén?

Egy folyamatban levő terápiarészeként a sóterápia segíthet enyhíteni az asztma okozta kellemetlenségeket*.Ez a belélegzett sókristályok antibakteriális tulajdonságának köszönhető:tisztítja és fertőtleníti a légutat, a tüdőt és a hörgőket.

A kristályok kitapadnak a légúti nyálkahártyán, hiszen olyan helyekre is lejutnak a szervezetben, ahol a baktériumok és az apró porszemcsék megtelepednek, és ahonnan elég nehéz eltávolítani azokat. A sós levegő azonban képes lekötni őket, megkönnyíti a váladék felköhögését. A belélegzett só lényegében oldószerként funkcionál.

A DSI száj száraz sóinhalátora segítséget nyújthat asztma esetén is. Alkalmazd a folyamatban levő terápia részeként és élvezd a szabad légzést. Asztma esetén a sóinhalátorok alkalmazásának megkezdése előtt mindenképp konzultálj az orvosoddal. Kezdetben csak párpercig használd a terméket, majd fokozatosan, napról napra növeld a használatidejét. 

 

 

*Az asztmás roham oldásában a rohamoldó hörgőtágító és gyulladáscsökkentő gyógyszereknek van leginkább szerepe. A magas koncentrációjú só tartós, asztmás roham alatti belégzése azonban nem javasolt. A megelőzésben ugyan szerepet játszhat a sóterápia, de a roham alatt nem ajánlatos előkapni a sópipát és szippantani belőle.

Ki ne hagyja ezeket: