A görögöktől napjainkig: a sóterápia története

A legtöbb történet úgy kezdődik, hogy "már az ókori görögök is". Nos, ez a sóterápia esetében sincs másként. A só inhalálását ugyanis már Hippokratész, a modern orvostudományok atyja is ajánlotta a korabelieknek. Ő az alábbi módon alkalmazta az ősrégi módszert: sós vizű forralásból lélegezte be a sós gőzt.

Szerzetesek és rabok a sóbányában

A középkorban a gyógyító szerzetesek is éltek a sós levegő előnyös hatásaival:bevitték a betegeket a só barlangokba, akik belélegezték a szerzetesek által zúzott sókristályokat. Ezzel a rendszeres terápiával tisztították a betegek légzőszervét.

Egy másik történet szerint a sóbányában dolgozó rabok igen magas kort éltek meg. Néhány évszázaddal ezelőtt a halálra ítélt rabokat sóbányákba küldték, hogy a rohamos tempójú és kemény munka következtében itt veszítsék életüket. A legnagyobb meglepetésre viszont a sós levegő előnyös hatással volt rájuk, ugyanis ez képes javítani a szervezet fizikai, kémiai és hidrodinamikai állapotán.

Ezzel párhuzamosan a lengyel sóiparosok is észrevették, hogy a sóbányáikban dolgozók közül senki nem szenved tüdőbántalmaktól: sem asztmát, sem tüdőgyulladást nem tapasztaltak. Ekkor hozták létre az első földalatti kezelőcentrumot a lengyelországi Wieliczkában, a légúti betegségek – különösen az asztma kezelésére.

Megjelenik a sós fürdő

Európában a sóterápia a XIX. században vált népszerűvé. A légúti betegségek gyógyításra a sóbányák termeiben kialakított helyiségek és szanatóriumok az 1850-es években, először Kelet-Közép-Európában terjedtek el. Azon túl, hogy ezt követően széles körben elterjedt a sóterápia, megjelent a sófürdőzés is. Ezt főképp feszültségoldásra,izom- és ízületi problémák kezelésére, bőrfertőtlenítésre ajánlották.

Megindul a sóterápia kutatása

A sógyógyító erejét a II. világháború alatt is megtapasztalták az óvóhelyként használt sóbányákban. Nem sokkal ezután sorra nyitottak asztmatikus szanatóriumokat németországi, svájci, bulgáriai és jugoszláviai természetes sóbarlangokban.

A sóhatékonyságának tudományos kutatása 1968-ban kezdődött. Ennek eredményeként lerakták a speleo terápia hivatalos tudományos alapjait és új, hatékony asztmakezelési módszert dolgoztak ki, mely a haloterápia (a halo szó görögül sót jelent) nevet kapta.

Most már látható, hogy a sókristályokat már évtizedek óta használják légzőszervi betegségek (mint például asztma, hörghurut vagy más krónikus lélegzőszervi zavarok) kezelésére, hogy megerősítsék az immunrendszert. Mi a DSI-nél egy apró készülékbe zártuk a sóterápia számos előnyét, hogy bárki számára elérhető legyen – szinte bárhol, akár egyenesen a zsebünkből. Ide kattintva bővebben megismerheted az inhalátorainkat.

Ki ne hagyja ezeket: